Stadsprofiel: creativiteit zover het oog reikt in Riga

In de afgelopen jaren is Riga uitgegroeid tot een broedplaats voor creativiteit in alle vormen. De artistieke scene bloeit op en trekt steeds meer jonge talenten aan die creativiteit een nieuwe definitie geven door moderne, digitale oplossingen te omarmen. Omdat het goedkoop is om iets te huren en er genoeg betaalbare plekken zijn, is het gemakkelijk voor kunstenaars en artiesten om werkplekken te vinden waar ze samen aan nieuwe ideeën en projecten kunnen werken. Bovendien beschikt Letland over een van de snelste internetverbindingen van Europa. De levenskosten zijn er lager dan in Europese buurlanden en met een hoop natuur om de stad heen, van naaldbossen tot prachtige meren en stranden, biedt de stad een fantastische werk/privébalans.

Letland kan teruggrijpen op een lange traditie van artistieke en culturele prestaties en bezit bijvoorbeeld de meest uitgebreide verzameling art-nouveau-architectuur van heel Europa. Maar het is niet alleen de aanwezigheid van galeries, musea en theaters: er hangt tegenwoordig een soort energieke buzz in de stad die wordt gecreëerd door creatieve gemeenschappen die bijeenkomen en ideeën uitwisselen en bestaan uit mensen van alle leeftijden en interesses.

De culturele scene in Riga combineert het traditionele moeiteloos met het moderne en hier zullen we dit mooie element van de stad belichten. Veel plezier!

Kalnciema Kvartāls 

Houten architectuur, galeries en lokale markten 

Kalnciema-Quarter-Collage

Dit charmante Kalnciema-kwartier wordt, vooral aan de westkant van de rivier, gekenmerkt door de romantische, houten huizen die een belangrijk deel uitmaken van het houten-architectuurerfgoed van Europa. In de tijd dat de stenen stadsmuren Riga beschermden tegen buitenlandse invasies, was het verboden om stenen huizen buiten de muren te bouwen zodat mensen de houten gebouwen konden platbranden om te voorkomen dat indringers zich konden vestigen. Het gebied ligt op slechts 20 minuten van het centrum en is een bezoek waard. Niet alleen vanwege de adembenemende architectuur, maar ook vanwege de markten en culturele evenementen. Elke zaterdag is er een leuke markt op het hoofdplein met kraampjes met handgemaakte producten van plaatselijke boeren, restaurants, kleine brouwerijen en ontwerpers. Op het openluchtpodium zijn in de zomer elke donderdag van 17.00 tot 23.00 uur concerten en optredens te zien van zowel lokale als internationale artiesten. Als u met uw kinderen op pad bent, ga dan ook even kijken bij de activiteiten voor kinderen in de kleine appelboomgaard in het midden van het plein. Kunstliefhebbers zullen in de buurt ook een hoop kleine, interessante galeries vinden zoals Mākslai vajag telpu, Lets voor 'kunst heeft ruimte nodig'. De galerie is geboren uit de frustratie van een groep artiesten over de uitgestelde opening van de langverwachte Galerie voor moderne kunst.

Miera iela

Een hemel voor hipsters

Miera-Iela-Collage

Miers betekent 'op je gemak' of 'rustig' en is een van de delen van de stad waar op het moment veel wordt vernieuwd: steeds meer jonge bedrijfjes en creatieve organisaties openen hier hun deuren en de buurt trekt dan ook aan door de boheemse, eigenzinnige sfeer. Veel artiesten worden aangetrokken door de lage huren en omarmen dit gebied met straten dat een soort romantische, ongetemde charme uitstraalt met een veelvoud van ambachtelijke winkeltjes en kunstgaleries, maar ook de chocoladefabriek en een museum. Er zijn zeer goede koffiebranders, lokaal geproduceerde biersoorten en huisgemaakte cakejes te vinden, maar maakt u zich geen zorgen want het zijn niet alleen de hipsters die hier welkom zijn! Een levendig gebied dat geschiedenis combineert met een nieuw soort energie die ontzettend leuk is om te ontdekken.

Cultureel centrum Kaņepes

Kunstcentrum 

Kanepe

Op vijftien minuten lopen van Miera treft u een oud gebouw dat altijd al een grote rol heeft gespeeld in de culturele geschiedenis van de stad. Voorheen was het een belangrijke, sociale plek voor de Duits-Baltische en Russische aristocraten en een favoriete plek van de studenten van de kunstacademie in de stad. Het gebouw heeft ook nu nog de reputatie als belangrijk centrum voor optredens, filmvertoningen en lezingen, maar ook voor alternatieve bands, dj's en muzikanten. Het is een heerlijke plek om tijd door te brengen met vrienden en met een lokaal biertje in de hand te genieten van een van de vele culturele evenementen.

Het Spīķēri-district

Pakhuizen met een nieuwe bestemming

Spikeri

De centrale markt van Riga claimt de grootste markt van Europa te zijn en staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Maar de buurt Spīķēri heeft nog veel meer te bieden: de vele historische pakhuizen waarvan sommigen al uit de 14e eeuw, zijn gerenoveerd en gerestaureerd tot een levendig en trendy ontmoetingspunt zonder daarbij de historische ziel en kenmerken kwijt te raken. In het pakhuisdistrict zijn nu mediacentra, adviesbureaus, kunstcafés en een centrum voor hedendaagse kunst te vinden. Bovendien worden er talloze evenementen georganiseerd zoals de grootste vlooienmarkt van de stad in de zomer.

Berga Bazārs

Elegant en geraffineerd

Berga-Bazars-Collage

Terwijl veel van de opkomende gebieden van Riga tegenwoordig veel aandacht krijgen en een tijd van vernieuwing doormaken met een groeiende gemeenschap van talenten, is Berga Bazārs al voorbij deze ontwikkeling. Deze buurt is een van de meer gevestigde buurten en maakt indruk door de elegantie en schoonheid met een combinatie van shopping en woonwijken. Het werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd door een van de eerste echte moderne vastgoedontwikkelaars van Letland met als doel een voetgangersvriendelijke, dorpachtige enclave te creëren, geïnspireerd op de 19e-eeuwse galerijen. Er zijn talloze romantische bogen en stille hoekjes, gezellige plekjes om lekker te dineren, exclusieve modeboetieks en nog veel meer. Ideaal voor een wandelingetje of om even schaduw op te zoeken en de zomerhitte te ontvluchten.

Creatieve gemeenschappen

'Come together…right now'

Creative-Communities-Picture

De grote aantallen jonge creatievelingen in Riga hebben ook verschillende samenwerkingsinitiatieven voortgebracht die zijn afgestemd op de behoeften van creatieve freelancers, creatieve gemeenschappen opbouwen en uitwisseling aanmoedigen. Een van deze initiatieven is Techhub, dat is gevestigd in het hart van de pittoreske oude stad en dient als uitvalsbasis en thuishonk voor start-ups. The Mill organiseert workshops en lezingen. Birojnica, gesitueerd in Berga Bazārs, is meer een klassieke werkruimte voor freelancers. Het werd opgericht in 2011 toen een economische crisis vele creatieve mensen dwong om voor zichzelf te beginnen waardoor velen een werkruimte buitenshuis zochten. Birojnica biedt ze kantoorbenodigdheden zoals printers en wifi en organiseert seminars en lezingen. Māmu (Lets voor moeder) hanteert een socialere benadering: het biedt werkeloze moeders werk en een eerlijk loon door gebruik te maken van hun handwerkvaardigheden.

Barbierskoorts

De terugkeer van de baar

Barber-Picture

Zoals zo vele steden ziet ook Riga op dit moment een enorme comeback van barbiers. Een van de beste in Riga is  Wood Religion, dat niet alleen opvalt door het stijlvolle interieur met veel hout en Chesterfields, maar ook vanwege de professionele service. Wilt u een stukje luxe beleven en uw baard onder het genot van een glas whiskey laten verzorgen door echte experts, dan is deze barbier een must. Hebt u het liever wat meer relaxed, dan gaat u naar de Knockout, waar u zich een kapsel kunt laten aanmeten met creatieve namen zoals Razorblade, Flat Top en onze persoonlijke favoriet, Scam Boogie.

Geïnteresseerd? Als u de heerlijk creatieve kant van Riga zelfs eens wilt beleven, dan vormen de drie Radisson Blu’s in Riga een uitstekende uitvalsbasis om de stad te leren kennen.

Tell us what you think