Ontdek het middeleeuwse Gdansk

Gdansk is een levendige stad tot de rand gevuld met historische gebouwen en bezienswaardigheden. Slenter langs de door ons aanbevolen route om de belangrijkste en populairste monumenten in de middeleeuwse stad te bekijken.

Gdansk was lange tijd de belangrijkste haven van Polen en het is natuurlijk gezien een van de grotere stedelijke gebieden van het land. De cultuur en de gebouwen vertellen de verhalen van veel verschillende periodes van Poolse en Duitse overheersing en alleenheerschappij, waarin Gdansk ook een belangrijke rol speelde in bevoorrading tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  1. Gdansk glowny

Gdansk Glowny

We beginnen onze tour bij het treinstation Gdansk Glowny: de toegangspoort tot de stad. De prachtige constructie is oorspronkelijk gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het samen met het grootste deel van de stad vernietigd. Het is na de oorlog herbouwd en deelt zijn prachtige ontwerp met een treinstation in de Elzas, Frankrijk.

  1. Scheepswerf van Gdansk

De scheepswerf van Gdansk

De scheepswerf van Gdansk, of Stocznia Gdansk, heeft zijn enorme belang steeds weer aan de stad bewezen. Haar rijke geschiedenis neemt ons mee naar de tijden van de Teutonische Orde, de Hanze en de verdere ontwikkeling onder de Poolse koning. De scheepswerf is de belangrijkste haven en scheepsbouwcentrum van Polen, waar de eerste ijzeren schepen van de wereld werden gebouwd. De jaren na 1970 werden gekenmerkt door onzekerheid en meningsverschillen die hebben geleid tot demonstraties en verzet tegen de communistische Sovjetkrachten uit naam van solidariteit. Dit heeft geleid tot de oprichting van de vakbond Solidariteit. Bekijk het monument voor de gevallen arbeiders en het Solidariteit-plein, opgericht ter nagedachtenis van de gesneuvelde demonstranten.

Als u op de scheepswerf bent, raden wij ook aan een bezoek te brengen aan het Solidariteit Museum, waar u interessante tentoonstellingen kunt bekijken en meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het gebied.

  1. Katarinakerk

De Katarinakerk was oorspronkelijk protestants, maar werd na 1945 rooms-katholiek. Het is de oudst overgebleven kerk van de stad. Binnen kunt u de oude Slavische tombes in de crypte bezoeken. Hoe fascinerend en mooi dit oude gebouw ook is, de grootste bezienswaardigheid is de reeks van 49 klokken, gerestaureerd door Polen en Duitsland als onderdeel van het naoorlogse Eenheids- en Vriendschapsprogramma.

  1. De Middeleeuwse Kraan

De Middeleeuwse Kraan in Gdansk

Een hoogtepunt van de stad is ontegenzeggelijk de Middeleeuwse Kraan op de oude werf die dateert uit 1367. Het gebouw dat u ziet werd halverwege de 15e eeuw gerenoveerd nadat het beschadigd was geraakt tijdens een grote brand. Oorspronkelijk werd hij gebouwd voor het laden van vracht en bouwen van schepen, en nu is het onderdeel van het Maritiem Museum. De Kraan is tijdens de zomermaanden geopend voor bezoekers en als u op zaterdag komt is de toegang gratis.

  1. De Polish Baltic Philharmonic

De Polish Baltic Philharmonic

Het thuis van de Philharmonic werd gebouwd in de periode van 1897-98 met een neogotische façade. Het is gelegen op het eiland Olowianka. Oorspronkelijk was het gebouw een energiecentrale. Door renovatie en aanpassing tussen 1996 en 2005 is de voormalige centrale omgebouwd tot wat het nu is: een complex van prachtige concertzalen met ultramoderne apparatuur voor onvergetelijke ervaringen.

  1. De Gouden Poort

de gouden port gdansk

Het is onmogelijk de prachtige Gouden Poorten van Zlota Brama te missen als u door de stad wandelt. Dit meesterstuk, gemaakt tussen 1612-14, ligt aan het einde van wat de Lange Laan wordt genoemd. De poort is versierd in Nederlandse stijl met bovenop standbeelden die de "perfecte burger" voorstellen. De beelden aan de ene kant vertolken vrede, vrijheid, rijkdom en roem en aan de andere kant overeenstemming, rechtvaardigheid, vroomheid en bedachtzaamheid. De bekende inscriptie op de poort luidt: "In overeenstemming worden kleine republieken gevormd, want door onenigheid vallen grote republieken uiteen". Hoewel de poort tijdens de oorlog bijna vernietigd werd, is hij in 1957 met succes gerenoveerd.

  1. Stadhuis

Het stadhuis van Gdansk

Het gebouw dat boven de stad uittorent, is gebouwd aan het einde van de 14e eeuw als de zetel van het gezag van de stad en was, net als de rest van Gdansk, ernstig beschadigd gedurende WO II. Het is met succes herbouwd en maakt nu deel uit van het Historisch Museum. Tijdens een bezoek zult u betoverd raken door het prachtige interieur bestaande uit geschilderde plafonds, gedetailleerde houtsnijwerken en meubels, alsmede de prachtige speren.

  1. De Lange Markt

De Lange Markt in Gdansk

Dit is de belangrijkste slagader van de stad en voormalig thuis van de rijkste inwoners van Gdansk toen het een handelsroute was die leidde tot aan het ovale marktplein. Historisch gezien werden hier heksen, ketters en criminelen geëxecuteerd. Langs de weg van de Lange Markt ziet u adembenemende architectuur en oude, fascinerende huizen, zoals het Ferber Huis, het Upenhagen Huis, het Leeuwenkasteel en het stadhuis.

  1. De Groene Poort

De Groene Poort in Gdansk

In vroegere tijden kwam de koning Gdansk binnen door de Gouden Poort en volgde dan de koninklijke route langs de Lange Straat naar de Groene Poort. Dit prachtige bewakershuis heeft vier bogen en is oorspronkelijk gebouwd als paleis voor de Poolse monarchen. Echter heeft geen van hen er ooit verbleven. De Groene Poort leidt naar de Groene Brug die de toegangspoort over de rivier Motlawa vormt. Het is geïnspireerd op het stadhuis van Antwerpen en ontworpen door een architect uit Amsterdam. Vandaag de dag is het het Nationale Museum van Gdansk, thuishaven van veel van de belangrijkste historische kunstvoorwerpen van de stad.

  1. De Neptunusfontein

De Neptunusfontein in Gdansk

Velen vinden dit de grootste bezienswaardigheid van de Lange Markt. Het bronzen beeld is gebouwd in 1549 en werd in 1633 omgebouwd tot fontein. Gedurende WO I heeft iemand de fontein gestolen samen met veel van de andere schatten van Gdansk. Het is in 1954 teruggegeven en is het bezichtigen meer dan de moeite waard.

Na deze fantastische tour weet u het een en ander van de stad Gdansk en zijn architectuur. U hebt dan veel voorbeelden gezien van hoe een stad die bijna verwoest was weer in volle glorie herbouwd kan worden. U kunt op loopafstand van veel van deze bezienswaardigheden verblijven: in het Radisson Blu Hotel, Gdansk, in het hart van het oude centrum.

Tell us what you think