Ontdek de verborgen verhalen van Radisson Blu Hotels

1903

Hotels zien er soms zo smetteloos uit dat we bijna vergeten dat achter de prachtige voorgevel, de luxueuze lobby en de prachtig ontworpen kamers, een fascinerend verhaal schuilgaat. Achter elke Radisson Blu-deur hebben zich historische gebeurtenissen afgespeeld, dus laten we samen de geschiedenis induiken met deze inspirerende verhalen. Misschien pik je ook nog wat over geschiedenis mee!

Op een historisch kruispunt in Sint-Petersburg

Het beroemde Radisson Royal Hotel, St. Petersburg, gelegen op het kruispunt van Nevskii en Vladimirskii Prospekts, staat voor ultieme luxe en dat al vele jaren lang. Het hoekgebouw werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd en de geschiedenis van de stad is verweven met dat van het hotel. In het begin was het een traditioneel houten gebouw met slechts één verdieping. Maar de locatie van het gebouw was altijd al opvallend. De zogenaamde 'vlooienmarkt' lag op een steenworp afstand. De armen die naar de stad getrokken waren, gingen hier op zoek naar werk. Op het kruispunt van beide straten stond een soort golfbreker, die de middenklasse scheidde van de aristocraten die naar Nevskii Prospekt kwamen om te wandelen.

In de tijd van Poesjkin werd een vierde verdieping toegevoegd. Gasten die hier verbleven, werden op handen gedragen en de populariteit van het hotel nam snel toe. De beroemde componist Glinka woonde hier bijvoorbeeld na een lange buitenlandse reis in 1834. Het appartement waar hij met zijn zus woonde, was zo groot dat er zelfs ruimte was voor drie kleine vleugelpiano's.

Tijdens de Sovjettijd werd het hotel gesloten en werd het restaurant omgebouwd tot een gewone kantine voor arbeiders, zelfs met zijn gigantische omvang. In 2001 kreeg het gebouw zijn verloren glans terug toen Radisson het hotel opnieuw opende. De voorgevel werd zorgvuldig gerestaureerd op basis van 19e eeuwse tekeningen en het interieur werd ontworpen volgens de standaarden van die tijd. De parel van  Sin- Petersburg is weer terug op het kruispunt van Nevskii en Vladimirskii Prospekts.

Radisson Royal Hotel St Petersburg 18th century

Psst! Geïnteresseerd in design? Kom alles te weten over onze inspirerende designverhalen met  Design Talks.

Onder de eikenbomen in Bratislava

In het midden van de stad strekt de stralende witte gevel van het Radisson Blu Carlton Hotel, Bratislava zich uit langs de oevers van de Donau. Het gerucht gaat dat Jules Verne hier de laatste hoofdstukken van zijn roman 'Het geheimzinnige eiland' schreef. De geschiedenis van dit gebouw gaat ver terug naar de 13e eeuw toen op deze plek een herberg gevestigd was. Vijfhonderd jaar later werden de stallen omgetoverd tot een hotel dat oorspronkelijk 'Onder drie groenen bomen' heette. Op de binnenplaats stonden namelijk drie grote eiken.

Radisson Blu Carlton Bratislava

Getuige van de Brusselse geschiedenis

Er zijn maar weinig hotels die op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed staan, maar het Radisson Blu Royal in Brussel is er één van. Het atrium van het hotel is opgeluisterd met een gerestaureerd deel van de stadsmuur uit 1134. In die tijd liep de muur om Brussel heen en was hij acht meter hoog. Het Radisson Blu Royal is getuige geweest van talrijke belangrijke gebeurtenissen. Zo was dit de bakerplaats van de Belgische revolutie van 1830, die uiteindelijke leidde tot de scheiding tussen België en Nederland. Strikt genomen begon alles bij De Muntschouwburg, op een steenworp afstand van het Radisson Blu Royal, tijdens de opera De Stomme van Portici. Maar de toeschouwers, vol romantische, nationalistische gevoelens, druppelden samen op het plein voor het hotel, smeden hun plannen en begonnen hun strijd om de soevereiniteit van hun land.

Radisson Brussels Atrium

Een klein beetje Italië in Vilnius

Het oudste hotel in Vilnius, het Radisson Blu Royal Astoria Hotel, heeft altijd een rustig en relaxt bestaan geleid. Het werd in de 14e eeuw gebouwd op het kruispunt van de twee hoofdstraten in de stad, op het eindpunt van de route naar  Krakau. Het heeft er aan gasten nooit ontbroken. In de late middeleeuwen stond Vilnius bekend als een van de meest welvarende steden in Oost-Europa en de vaste verblijfplaats van vele vooraanstaande wetenschappers, humanisten en architecten. Nadat Italiaanse meesters het hotel verbouwd hadden, wisselde het net zo snel van eigenaar als een stuk van 1 euro. Door de jaren heen was het eigendom van prominente inwoners van de stad, waaronder een aantal burgemeesters. Het gebouw werd in de 19e eeuw aangekocht door de rijke Algirdas Vagneris, die het omtoverde tot Hotel Italja. Zijn zoon, Vitoldas, liet het gebouw grondig renoveren, voegde een vierde etage toe en gaf het zijn onderscheidende neobarokke uitstraling. Deze is tot vandaag de dag bewaard gebleven.

Radisson Blu Astoria facade

Eindelijk gerechtigheid in Nantes

Tot voor kort was er in de Franse stad Nantes geen enkel hotel van wereldklasse. Dit probleem werd in 2012 opgelost toen het voormalige justitiepaleis in Nantes werd omgetoverd tot het statige Radisson Blu Hotel, Nantes. Het Paleis werd oorspronkelijk in de 19e eeuw gebouwd. Naast de rechtbanken was ook de gendarmerie (Franse rijkswacht) hier gevestigd en was er een gevangenis in het naastgelegen gebouw. In 1992 hield de Franse minister van Justitie een aanbesteding voor een nieuw gebouw om de rechters in Nantes te huisvesten. Het justitiepaleis stond daarna een tijdje leeg. Het kostte de nodige inspanningen om het uiteindelijk om te toveren tot hotel. Tegelijkertijd hebben de architecten er alles aan gedaan om de historische uitstraling van de kolossale structuur te behouden.

Radisson Blu Hotel Nantes facade

Met de lift omhoog in IJsland

En tot slot een kort stukje over een bescheiden (vergeleken met de rest), maar zeer noemenswaardig hotel in de IJslandse hoofdstad. Het lokale  Radisson Blu 1919 Hotel, Reykjavik viert in 2019 zijn 100-jarig bestaan. Het was oorspronkelijk een kantoorgebouw voor de grootste stoomschipmaatschappij in IJsland, ontworpen door de architect Guðjón Samúelsson. Het gebouw werd geheel toevallig uitgerust met de allereerste lift in het land. In 2005 werd het gebouw omgetoverd tot hotel.

Radisson Blu Hotel Reykjavik 1919

Ontdek meer dan  400 unieke hotels over de hele wereld met Radisson Blu!

Tell us what you think