Ontdek de eigenzinnige geschiedenis van Krakau met Crazy Guides

De oude Poolse stad Krakau is de droom van elke geschiedenisliefhebber met zijn aparte, middeleeuwse gebouwen, prachtige kerken en musea van wereldklasse. Van de fascinerende en tragische geschiedenis van de voormalige Joodse wijk Kazimierz, tot het elegante interieur van het Wawel kasteel en de kronkelende geplaveide straatjes van het oude centrum: er zijn talloze schatten om te ontdekken. U kunt ook, als u de belangrijkste bezienswaardigheden van Krakau al gezien hebt, een plaatselijke gids in de arm nemen om de minder bekende bezienswaardigheden van de stad te bekijken.

Crazy Guides, opgericht in 2004, is gespecialiseerd in bezoekers kennis te laten maken met de eigenzinnige kant van de geschiedenis van Krakau, met nadruk op de erfenis uit de communistische jaren. Het is een kant van Krakau die veel bezoekers anders zullen missen. Het is misschien minder pittoresk dan het middeleeuwse erfgoed van de stad, maar net zo interessant.

 

Krakau gezien door inwoners zelf

Door bezoekers rond te rijden in een stoet van oude Trabantjes, allemaal geproduceerd tijdens het communistische tijdperk, opent Crazy Guides u de ogen voor een hele nieuwe kant van deze historische stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Nowa Huta, een utilitaire gemeenschap opgericht door het communistische regime; bezoek een retrodisco in een restaurant dat sinds de jaren zeventig niet meer veranderd is of maak een tocht door de parken van Krakau, over de pleinen en langs de oevers van de Vistula.

Trabant

U kunt opgehaald worden bij het Radisson Blu Hotel, Kraków of andere plekken in het oude centrum alvorens te beginnen aan uw onvergetelijke avontuur.

We hebben gepraat met Kuba Bialach - a.k.a. Kameraad Qba van Crazy Guide - om er achter te komen wat de bezienswaardigheden van Krakau zijn die u zeker niet mag missen en waarom hun rondleidingen uniek zijn.

 

Wat kunnen bezoekers die voor de eerste keer naar Krakau komen verwachten?

"Ten eerste is Krakau een zeer geschikte stad voor een citytrip. De luchthaven ligt vlakbij en is gemakkelijk bereikbaar en het is redelijk goedkoop om naar het centrum te komen. Als uw hotel in het centrum ligt, liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. Pak een kaart en ga op ontdekkingstocht om de charme van de straten van Krakau te ervaren."

 

Uw Communisme-rondleidingen kijken naar het socialistische verleden van Krakau. Waarom denkt u dat zij zo populair zijn onder de bezoekers?

"Er zijn verschillende soorten toeristen met verschillende verwachtingen en hoogtepunten. Sommige gasten vinden het leuk om in een Trabantje rond gereden te worden. Anderen bewonderen de kennis en passie van onze gidsen. Sommige mensen kunnen niet wachten tot ze het communistische appartement zien dat wij in Nowa Huta hebben ingericht zoals het was in de jaren tachtig, omdat dit hun enige kans is om het interieur van een echte woontoren in Polen te zien. Daarbij komt dat wij jonge en vrolijke gidsen hebben die iets persoonlijks toevoegen aan een interessant onderwerp dat niet erg populair is bij andere toeristenbedrijven in Krakau."

Nowa-Huta

 

Krakau staat ook bekend om zijn folklore en tradities. Waar kan een bezoeker dit aspect van de Poolse cultuur ervaren?

"Om eerlijk te zijn, zou ik net buiten Krakau gaan om meer over de volkse gebruiken van de Poolse cultuur te weten te komen. Niet meer dan 100 km van Krakau liggen de Tatra-bergen die rijk zijn aan traditie. Voor degenen die daar geen tijd voor hebben, hebben we een Poolse eet- en wodkatour. Onze gidsen nemen gasten mee naar een buffet in een traditioneel restaurant met een band die van buiten de stad komt en de hele avond speelt."

 

Ten slotte, wat zou u aanbevelen als iemand maar 24 uur heeft om Krakau te ontdekken?

"Neem de vroege ochtendwandeling door het oude centrum en breng een kort bezoek aan het Wawel Kasteel (een normaal bezoek duurt drie tot vier uur, maar het is cruciaal om Krakau te ontdekken). Neem dan onze Communistische Rondleiding in Nowa Huta om meer te weten te komen over de recentere geschiedenis van Krakau en voor een ander perspectief. Ga vervolgens lunchen in een van de hotspots (zoals het Forum Przestrzenie) en breng dan 's avonds zoveel mogelijk tijd door in een van de duizenden barretjes in Kazimierz. Sluit af met een mooie wandeling vanuit de Joodse wijk over de Kładka Bernatka voetgangersbrug naar de wijk Podgórze, die 's avonds prachtig verlicht is en neem dan een taxi terug naar uw hotel."

Tell us what you think