Ontdek de magie van kerst op de Praagse kerstmarkten

Kerstmarkt Praag luchtfoto

Tijdens de feestdagen verandert de stad Praag in een winterse wonderwereld. Op de kerstmarkten van deze bijzondere stad kunnen bezoekers mooie cadeaus en lekkernijen kopen. Elk jaar worden in Praag de meest indrukwekkende kerstmarkten (of vánoční trhy, zoals de inwoners zeggen) van Tsjechië opgebouwd.

Charme in de Oude Stad

De Oude Stad in Praag is het hele jaar door indrukwekkend, maar tijdens de feestdagen is deze wijk wel heel erg sprookjesachtig. De prachtige architectuur, oude gebouwen, kasseienstraatjes en gezellige boetiekjes vormen het perfecte decor voor de meest bezochte kerstmarkt van Praag. Vanaf eind november tot begin januari is het historische plein in het centrum van de Oude Stad omgetoverd tot een walhalla voor mensen die kerstinkopen willen doen. Elk jaar wordt er een speciale kerstboom naar het Oude Stadsplein gebracht vanuit het Reuzengebergte (Krkonoše) in het noorden. De indrukwekkende boom wordt versierd met gouden lichtjes, die het winkelende publiek elke avond mooi licht schenken.

Avond in kerstsfeer in Praag

Kerstsfeer in Praag

Bezoekers van de kerstmarkt op het Oude Stadsplein kunnen ook de kerststal bewonderen en speciaal voor kinderen is er een stal met boerderijdieren, zoals ezels en geiten. Er is ook een podium, waar kerstliedjes worden gezongen en ander feestelijk entertainment plaatsvindt. De sfeer op de kerstmarkt op het Oude Stadsplein, is zo bijzonder dat de tijd voorbij vliegt terwijl je cadeautjes uitzoekt om mee naar huis te nemen. In de decoratieve houten kramen vind je veel bijzondere spullen, van sieraden en glaswerk tot traditionele poppen en decoratie. Of ga voor typisch lokale producten, zoals de Tsjechische potpourri die speciaal voor kerst wordt gemaakt. Wil je even lekker opwarmen? Dat kan met geroosterde ham, Tsjechische kerstkoekjes, warme zoete gebakjes en heerlijk warme glühwein.

Traditionele Tsjechische kerstkoekjes

We raden je aan om 's avonds, als het donker is, de toren van het oude stadhuis te beklimmen, waar je een glinsterend uitzicht wacht over Praag en de kerstmarkt op het Oude Stadsplein.

Kerstmarkt Praag

Perfecte cadeaus

Op loopafstand van het Oude Stadsplein is een andere populaire kerstmarkt in Praag, namelijk die van het Wenceslausplein. Hier kun je tussen eind november en halverwege januari terecht voor handgemaakte cadeaus, zoals ijzerwerk, keramiek, kaarsen, hoeden en kant. Deze markt is niet zo groot als die op het Oude Stadsplein, maar hij is wel even mooi. Bovendien staat ook hier een enorme, glinsterende kerstboom. Naast het aanbod aan kerstcadeautjes kun je er ook lekker eten en drinken. Er zijn zowel koude als warme gerechten en dranken, zoals Tsjechisch bier en Tsjechische muffins.

Kraam op de kerstmarkt in Praag

In de maand december zijn er in Praag, meestal tot aan kerstavond, ook diverse kleinere kerstmarkten te vinden. Een van die kerstmarkten staat op het Náměstí Republiky (Plein van de Republiek) en verkoopt cadeaus en eten. Populair bij de lokale bevolking is de kerstmarkt op het Náměstí Míru (Plein van de Vrede). Dit is gebruikelijk de eerste kerstmarkt die elk jaar in Praag opengaat. De jaarlijkse kerstmarkt van het beursterrein Holešovice vindt vroeg in december plaats. Hier worden handgemaakte producten verkocht van lokale ambachtslieden en kunstenaars.

Tell us what you think