Het is alles melk wat de klok slaat

Swinoujscie beach

Hoe kun je verborgen paadjes beter verkennen dan door ondertussen op gerechtenjacht te gaan? In Świnoujście krijg je de kans om minimaal een van de legendarische Bar Mleczny - ofwel 'Melkbars' - in Polen te bezoeken. Naast melk serveren deze lokale keukens ook lokale zuivelproducten en vegetarische gerechten. Tegenwoordig vind je er ook vleesgerechten. Deze culinaire pareltjes zijn voor de Polen in cultureel opzicht net zo belangrijk als de Eiffeltoren voor de Fransen. Waarom?

Swinoujscie dessert

Het verhaal achter de melkbar is best intrigerend. In 1896 werd de eerste melkbar geopend. Deze werd pas echt populair na de Eerste Wereldoorlog. De lage prijs en heerlijke smaak vormden een puur genot voor de meeste burgers, die het in financieel opzicht niet al te ruim hadden. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Polen zich tot een communistische staat. Daardoor kregen de melkbars opnieuw het tij mee. Dit keer kregen ze zelfs een ideologische hoofdrol. Gewone restaurants waren te chique en te kapitalistisch, terwijl melkbars werden beschouwd als geschenk voor de arbeidersklasse.

Een bezoekje waard

Melkbars hebben een nostalgische comeback gemaakt. Sommige bars serveren nog steeds heerlijke, thuis bereide gerechten voor hooguit 5 euro, inclusief een drankje! Je moet er echter wel even naar zoeken - maar dat geldt voor alles in het leven. De zoektocht naar je favoriete melkbar levert herinneringen op aan charmante stegen waar je anders onopgemerkt aan voorbij zou gaan. En wat te denken van een authentieke beleving en een volle maag voor weinig geld? Heb je ooit wel eens een glimlach op het hongerige gezicht van je kameraad gezien toen deze een geweldige traditionele maaltijd verorberde?

Swinoujscie pancakes

Een onvergetelijke maaltijd

Nadat je de ideale eetgelegenheid hebt gevonden, wacht een nieuwe uitdaging: even om het hoekje kijken. De meeste menukaarten zijn in het Pools. Je hebt dus mogelijkheden genoeg om een beetje Pools te leren of gewoon een verrassingsmenu te laten serveren. Natuurlijk is de drempel laag om de bediening om hulp te vragen, maar reken niet te veel op diens Engelse vaardigheden. Een gebrek aan begrip hoort er nu eenmaal bij. Kom je er echt niet meer uit, dan kun je altijd naar pierogi (noedels) wijzen. Daar krijg je sowieso geen spijt van. De rest - van betalen tot serveren - kan nog heel wat voeten in de aarde hebben. Maar reizen is toch vooral ook een vorm van vermaak?

Swinoujscie dish

De juiste locatie

Swinoujscie lighthouse

Radisson Blu Resort Swinoujscie exterior.We laten de avontuurlijke kant van de zoektocht helemaal aan jou over. Geloof ons: de geur van verse gerechten brengt je naar de juiste bestemming. Tip: je hoeft het niet ver uit de buurt van Radisson Blu, Świnoujście, te zoeken.

Geniet van je culinaire zoektocht!

Tell us what you think