Hamburg – Paradijs voor de liefhebber van architectuur, deel 2

Hamburg – Poort naar de wereld, Venetië van het noorden en vrije Hanzestad. Maar ook de stad van de bijzondere architectuur. In onze laatste blogbijdrage hebben we al enige hoogtepunten van de Hamburgse bouwkunst laten zien. Omdat één artikel over de mooiste plekken en huizen van Hamburg niet voldoet, komt hier deel 2 van onze tips voor liefhebbers van architectuur.

Hamburg is een stad van waterwegen. Die hoeft u niet alleen bovenlangs over te steken. Een van de bekendste kruisingen is de nieuwe Elbetunnel, die Hamburg met Schleswig-Holstein en de zee verbindt. Verreweg het meest interessant is echter de oude Elbetunnel. Die tunnel stamt uit het jaar 1911 en verbindt de binnenstad van Hamburg met de haven. De ingang bevindt zich direct aan de Landungsbrücken. Van hier gaat u met een lift 24 meter de diepte in. Ook personenwagens worden overigens per lift de tunnel in gebracht. Te voet kunt u echter de indrukwekkend beschilderde tegels op de tunnelwanden veel beter bekijken en de 426 meter lange weg wordt zo een bijzondere belevenis. Zodra we weer op de begane grond zijn, kunt u verder naar de St. Pauli of naar de Speicherstadt.

Als u dol bent op ondergrondse bouwwerken moet u van de Speicherstadt echt verder wandelen naar de Hafencity. Bezoek daar het metrostation HafenCity Universität. Dat is geen gewoon station, maar een sensuele belevenis. De futuristische bouwstijl en verlichting brengen bezoekers niet alleen in een andere wereld, in het weekend kunnen ze ook elk heel uur genieten van een licht- en geluidsvoorstelling. Daarbij worden twaalf zogenaamde lichtcontainers aan het plafond van het station in verschillende kleuren verlicht – op muziek van Verdi en Bach. Dan mist u toch graag een keer de metro.

shutterstock_248408740

© tichr / shutterstock.com

 

Internationale uitstraling

Na de voorstelling kunt u met de metrolijn 4 naar de binnenstad van Hamburg. Hier wachten nog meer architectonische hoogtepunten op u. Een daarvan is het Chilehaus. De historische wolkenkrabber is een ontwerp van Fritz Höger en werd in 1924 gebouwd. Opdrachtgever was de rijkste man van Hamburg, Henry B. Sloman. Die had in Chili met succes een salpeterfabriek geleid en was in 1898 weer naar Hamburg teruggekeerd. Het naar het oosten spits toelopende Chilehaus doet een beetje denken aan de vorm van een handelsschip.

Nog een architectonisch hoogtepunt staat direct aan de Jungfernstieg: de Italiaans aandoende Alsterarkaden geeft u het gevoel dat op een Venetiaans plein bent aanbeland. De zuilengang, die van de Jungfernstieg naar de Rathausmarkt loopt, stamt uit 1846 en is een van de mooiste winkelcentra van de stad. Wandel door de schilderachtige Arkaden en geniet dan in een van de cafés van het uitzicht op de Alsterfleet en de sierlijke Alsterschwäne.

shutterstock_159067301

© Scirocco340 / shutterstock.com

 

Over de Alster naar de Elbe

Vanuit de binnenstad gaan we nu westwaarts naar de beroemde adellijke wijk Blankenese. Op uw route bevindt zich een korte doorsteek naar St. Pauli. Daar staat midden op het Heiligengeistfeld een bouwwerk dat men in klassiek opzicht zeker niet als mooi zou betitelen: een hoge bunker. Maar het is wel het bekijken waard: Dit hoort namelijk bij de grootste ooit gebouwde bunkers ter wereld. De Trutzburg stamt uit het jaar 1942 en deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als toren met luchtafweer en als bescherming voor de Hamburgse bevolking. Tijdens de Koude Oorlog werd deze nog weer in gebruik genomen. Vandaag de dag bevinden zich in de bunker de beruchte Hamburgse Club ´Uebel & Gefährlich´ en een aantal mediabedrijven en bureaus.

Heel andere bouwwerken vindt u natuurlijk in de voorname wijk Blankenese. Hier staan de mooiste villa's van de stad, wat deze Hamburgse wijk tot een geliefde bestemming voor wandelaars maakt. Vooral het zogenaamde Treppenviertel biedt prachtige wandelpaden en mogelijkheden voor fotograferen. Bijna 5.000 treden leiden u naar beneden richting het Elbstrand. Daar staat de vuurtoren Unterfeuer, die als van een ansichtkaart lijkt te komen. Wellicht ziet u tijdens uw rondgang langs prachtige villa's uit de Oprichtertijd ook nog een prominente bewoner van de wijk.

shutterstock_411234094

© Andreas R. / shutterstock.com

 

Overnachting met verbinding

Prominente gasten treft men ook in het Radisson Blu Hotel Hamburg Airport. Van hieruit bent u in enkele minuten bij de terminal en van daar kunt u naar vele wereldsteden. Het First Class Hotel ligt op slechts 20 minuten met de S-Bahn van de stad Hamburg en biedt alle denkbare comfort voor de gasten. Vanaf het indrukwekkende dakterras kunt u bij goed weer tot de haven van Hamburg kijken en als u ook even tot rust wil komen, heeft u de beschikking over een Health Club met Sauna, stoombad en rustfaciliteiten.

Radisson Blu Airport Hotel Hamburg

Tell us what you think