Hamburg – Paradijs voor de liefhebber van architectuur, deel 1

Bij architectuur in Hamburg denkt men snel aan een van de grootste bouwprojecten van de Hanzestad: de Elbphilharmonie. Maar liefhebbers van architectuur uit de hele wereld weten dat Hamburg nog veel meer te bieden heeft. We stellen u de meest indrukwekkende bouwwerken en de interessantste verhalen achter de architectuur van Hamburg voor.

 

Het stadhuis, oftewel Rathaus, van Hamburg is een van de mooiste bouwwerken van de binnenstad. De in 1897 in neo-renaissancestijl gebouwde vestigingsplek van de landsregering en het Hamburger parlement siert het stadsbeeld en is een geliefd fotografieobject voor bezoekers. Een bijzonder kenmerk zijn de 20 koningen en keizers die tussen de raamnissen van het stadhuis te zien zijn. Daarboven op de middeltoren zijn de burgerlijke deugden wijsheid, eendracht, moed en vroomheid uitgebeeld. Deze volgorde maakt duidelijk dat de vrije Hanzestad Hamburg toen al de burgerlijke vrijheid belangrijker vond dan trouw aan de keizer. Opmerkelijk is ook dat het gebouw met een inhoud van wel 7.840 m² vanwege de drassige bodem op meer dan 4.000 eikenpalen gebouwd werd.

Een ander belangrijk onderdeel van de skyline van Hamburg is de zogenaamde Tele-Michel. De televisietoren van Hamburg heet officieel eigenlijk Heinrich-Hertz-Turm. De 279,2 m hoge toren staat in de wijk St. Pauli en is de op vijf na hoogste televisietoren van Duitsland.

Hamburg Rathaus

© IndustryAndTravel / shutterstock.com

 

Historisch en modern – de waterdistricten van Hamburg

Wie de architectuur van Hamburg rond water verkent, kan twee indrukwekkende gebouwen niet overslaan. De Elbphilharmonie is al sinds 2007 in aanbouw en heeft de laatste jaren vaak het nieuws gehaald. Het wordt door de Hamburgse inwoners ook wel spottend en liefdevol ´Elphi´ genoemd. Nog een indrukwekkend bouwwerk is het Dockland. Het kantoorgebouw in de vorm van een uiterst scheef parallellogram staat direct aan de Elbe in het stadsdeel Altona. Zelfs de liften in dit schuine gebouw lopen diagonaal.

Ook per boot kunt u het unieke architectonische Speicherstadt verkennen. Dit gebied aan de Elbe is het grootste op eikenpalen gebouwde pakhuiscomplex ter wereld. De zes vloten van de Speicherstadt dragen prachtige namen, zoals Kehrwiederfleet of St. Annenfleet. De pakhuizen zelf bestaan uit karakteristiek rode baksteen en doen tegenwoordig vooral dienst als kantoor. Hoogtepunten als het vlootkasteeltje op de Holländischbrookfleet of de havenpolitie nr. 2 aan de Kehrwiederspitze zijn gewilde fotografieobjecten.

Aansluitend op de Speicherstadt is de rondgang door de nabijgelegen Hafencity een must voor architectuurliefhebbers. In dit stadsdeel, dat geheel bestaat uit kanalen en grachten, ziet u vooral een meer futuristische bouwstijl. Glazen gebouwen als de Unilever-Zentrale of geneste torens als de Marco Polo Tower zijn hier bekende bezienswaardigheden.

shutterstock_453872359-1024x683

© JohannesS / shutterstock.com

 

Op de Reeperbahn, huisnummer 1…

Wie graag hoogbouw bewondert, moet 's avonds echt even een tochtje naar de Reeperbahn maken. Direct aan het begin van de beroemde Vergnügungsmeile treffen de bezoekers de zogenaamde Dansende Torens aan. De twee hoge gebouwen met huisnummer 1 werden in 2012 gebouwd en zijn het werk van de architect Hadi Teherani uit Hamburg. Naast kantoren zitten in de gebouwen ook een radiozender en de beroemde en beruchte Mojo-Club. 's Nachts zijn de dansende torens verlicht en dan wijzen ze de vele niet meer zo heldere bezoekers van de Reeperbahn de weg naar huis.

shutterstock_183369092

 © Christian Mueller / shutterstock.com

 

Verdraaid prachtig

Ook een bezoek aan de Villa E96 heeft al menig bezoeker het idee gegeven dronken te zijn. Want aan dit huis is werkelijk niets normaal. De gevel lijkt uit een vreemde droom te zijn gestapt en ook binnen treft u een hightech barokstijl aan. De ongewone villa staat direct aan de Elbe in het stadsdeel Altona en kan voor allerlei bijeenkomsten gehuurd worden.

shutterstock_299734136

 © Valentina Photo / shutterstock.com

 

Het volgende hoogtepunt qua architectuur is ook voor u te boeken. Het Radisson Blu Hotel Hamburg is het grootste en hoogste hotel van de stad. Direct bij station Dammtor en de botanische tuin ´Planten un Blomen´ zodat u hiervandaan de stad prima kunt verkennen. Dit 4-sterrenhotel heeft verder een spa-zonneterras en een kussenmenu met een ruim aanbod van hoofdkussens voor heerlijke nachten.

Is dit artikel u bevallen? In het tweede deel van ´Hamburg voor architectuurliefhebbers´ stellen we u nog andere architectonische hoogtepunten van de stad voor.

Tell us what you think