Geweldig ontwerp volgens Jim Hamilton

Waarom is een bepaald ontwerp fantastisch?

Dit is en verrassend moeilijke vraag om te beantwoorden en daarom hebben wij besloten om de professionals te vragen. We hebben onze vijf juryleden van de ‘Ontwerp je eigen icoon’-wedstrijd gevraagd ons uit te leggen wat precies het verschil is tussen een ‘goed’ en een 'fantastisch' ontwerp.

Om van start te gaan met deze serie over design gaan we in gesprek met de eerste persoon van ons jurypanel, Jim Hamilton. Jim is de creatief directeur van Graven Images. Tijdens de ruim 20 jaar dat hij al in de designwereld werkt, heeft Jim Hamilton wereldwijd inspirerende interieurs ontworpen, waaronder een aantal van onze bekroonde Radisson Blu-hotels.

RBMOA

Wil je weten wat Jims ideeën zijn over een 'fantastisch ontwerp'? Lees dan verder

 

Wat zijn de kenmerken van een fantastisch ontwerp?

Een fantastisch ontwerp tovert elke dag een glimlach op mijn gezicht. (Om de juiste redenen natuurlijk)

Een fantastisch ontwerp vergeet je niet snel en dat kan verschillende redenen hebben. Het kan mooi zijn, ongebruikelijk, indrukwekkend of gewoon helemaal uniek.

De Egg™-stoel is een geweldig voorbeeld van een product dat zijn relevantie nooit verloren heeft en waar al vele generaties van genieten. De stoel werd in een optimistische tijd ontworpen, toen engineering en productontwerp een spannende fase doormaakten, net na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De stoel heeft in zijn ruim 50-jarig bestaan niet aan populariteit ingeboet. Wanneer je je bedenkt dat zowel ontwerpprofessionals als het publiek de Egg™ tot op de dag van vandaag blijven aanbevelen, dan kun je gerust zeggen dat dit ontwerp voldoet aan alle eisen van een fantastisch design.

 

 

Wat zijn de kenmerken van een fantastisch ontwerp?

Ik kan geen exacte formule geven, maar een aantal kenmerken zijn belangrijk.

In het verleden ging het bij een fantastisch meubelontwerp voor mij om vakmanschap, elegantie, vorm, proportie en wezenlijkheid.

BLMA_52269728_Lobby_3860x3377-00000002-1024x896

Maar de vooruitgang in de moderne technologie maakt het nu mogelijk om ongelofelijk complexe meubels te maken met behulp van CNC-technologie, 'rapid prototyping' en printen in 3D. Dergelijke technologieën spelen een cruciale rol in het hedendaags design, terwijl er in de voorgaande decennia een belangrijke rol was weggelegd voor echt vakmanschap en traditionele engineeringswijzen.

Maar of het nu om oude of nieuwe technologieën en processen gaat, voor een fantastisch meubelontwerp blijf ik vooral belang hechten aan vorm en gestalte. Daarnaast kunnen vele andere elementen een rol spelen.

 

Wat spreekt je het eerst aan wanneer je naar een meubelstuk kijkt?

Een stuk dat origineel en innovatief was toen het voor het eerst gemaakt werd - en dat wellicht nog steeds is. Dankzij de invloed van globalisering en massaproductie in onze moderne tijd is het moeilijk om originele meubelstukken te vinden die je nog nooit hebt gezien. Daarom heb ik de neiging om een cool of interessant 'new kid on the block' dat ik zelf ontdekt heb, te beschermen tegen overmatige aandacht. Dit lijkt misschien een rare, paternalistische reactie van mij, maar ik kan vele voorbeelden opnoemen van fantastische meubelstukken die dankzij het internet veel te veel en te snel zijn blootgesteld aan het grote publiek en daar nu de nadelen van ondervinden. In het pre-internettijdperk kregen nieuwe producten tenminste de kans om adem te halen voordat ze als 'zo passé' bestempeld werden.

Wanneer je eindelijk oog in oog komt te staan met een meubelstuk dat je al zolang op afstand bewonderd hebt, lijkt het een beetje op het gevoel dat je hebt als je een ver familielid voor de eerste keer ontmoet. Een instinctief gevoel van vertrouwdheid, maar je weet nooit zeker of er aan je verwachtingen voldaan wordt.

 

Wat is de rol van kleur in meubelontwerp?

Kleur is het element dat waar de klant vaak de meeste voldoening uithaalt. Daarmee bedoel ik dat kleur het element is waarmee kopers hun meubelstuk het eenvoudigst kunnen veranderen en personaliseren. Om aan hun wensen en smaak tegemoet te komen, krijgen kopers meestal de kans om zelf het materiaal, de kleur en de afwerking te kiezen, tenzij een bepaald stuk slechts in beperkte kleuren of afwerkingen verkrijgbaar is. De overgrote meerderheid van de meubelstukken van tegenwoordig kan naar de wensen van de klant aangepast worden. Dit

betekent dat de klant zich op een bepaalde manier verbonden voelt met het ontwerpproces. Hij of zij kan daadwerkelijk invloed uitoefenen op een meubelstuk dat door iemand anders ontworpen is, zonder dat iemand afbreuk kan doen aan zijn of haar kleurkeuze!

 

Wat is het belang van kleurselectie in meubelontwerp?

Het kan cruciaal zijn, het kan onbeduidend zijn en het kan nihil zijn. Als jij het mooi vindt en het meubelstuk voor jezelf is én het een glimlach op je gezicht tovert... dan maakt het verder niet uit!

Maar het is een ander verhaal wanneer het meubelstuk voor een klant is die je het gevoel geeft dat de keuze voor de kleur van de stoel de belangrijkste beslissing is die jij - als ontwerper - dit jaar zal nemen, dat ze bovendien heel veel geld gaan betalen voor een product met een levertermijn van twaalf weken, dat het ontwerp een verfproces moet ondergaan dat nog nooit uitgeprobeerd is en in de hele wereld maar door één fabriek uitgevoerd kan worden, dat de stoel letterlijk pas een paar dagen voor de opening van hun nieuwe theater geleverd wordt en het een ramp zou zijn als het niet juiste kleur is... welkom in mijn wereld.

CHII_62153252_Lobby_5184x3456-1024x683

Blijf ons volgen om erachter te komen wie de uiteindelijke winnaar zal zijn van onze ‘Ontwerp je eigen icoon’-wedstrijd en deel je gedachten over design met ons op Twitter met de hashtag #RadissonBlu!

Tell us what you think