Geweldig ontwerp volgens Cathy Martin

Waarom is een bepaald ontwerp fantastisch?

Dit is een verrassend moeilijke vraag om te beantwoorden en daarom hebben wij besloten om de professionals te vragen. We hebben onze vijf juryleden van de ‘Ontwerp je eigen icoon’-wedstrijd gevraagd ons uit te leggen wat precies het verschil is tussen een ‘goed’ en een 'fantastisch' ontwerp.

Deze week praten we met het tweede lid van onze jury, Catherine Martin, redacteur van Sleeper Magazine. Het eeuwenoude principe dat zegt dat het ontwerp van een product vooral gebaseerd moet zijn op het beoogde gebruik is vandaag de dag nog steeds erg relevant. Haar ervaring als redacteur en haar waardering voor de principes van ontwerp zullen ons helpen bij het verfijnen van de wedstrijd.

Scroll verder om te kijken wat de professionele mening van Catherine is over wat fantastisch ontwerp inhoudt!

Wat zijn de kenmerken van een fantastisch ontwerp?

Functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid, in die volgorde! Het eeuwenoude principe dat vorm functie volgt, dat wil zeggen, dat het ontwerp van een product voornamelijk is gebaseerd op het beoogde gebruik, is tegenwoordig nog net zo relevant als aan het eind van de 19e eeuw. In een fantastisch ontwerp moeten deze elementen in balans zijn. Geen ontwerp omwille het ontwerp.

 

Wat zijn de kenmerken van een fantastisch ontwerp?

Een iconisch stuk, zoals de Egg-stoel van Arne Jacobsen, heeft het allemaal. De unieke vorm geeft het een sterke identiteit, terwijl de flexibiliteit betekent dat het past in een fast-foodrestaurant maar ook in een 5-sterrenhotel. En de Egg-stoel is natuurlijk ook functioneel. Het feit dat de stoel nu, zo'n 50 jaar later, nog steeds geproduceerd wordt is het bewijs.

 

Wat spreekt je het eerst aan wanneer je naar een meubelstuk kijkt? 

Persoonlijk houd ik van strakke, schone lijnen. Ik ben een grote fan van minimalisme dus houd ik van ontwerpen die zijn teruggebracht tot slechts de essentiële elementen, zonder overbodige kenmerken. Minder is meer.

Chair+window (1)

Wat is de rol van kleur in meubelontwerp?

Kleur speelt een belangrijke rol in meubelontwerp. Het kan de manier waarop we iets zien veranderen. Krachtige of opvallende tinten kunnen een normale stoel veranderen in een echte eye-catcher terwijl gekleurde onderdelen en accessoires, zoals kussens, randen of poten, karakter kunnen toevoegen aan neutrale bekleding.

 

Wat is het belang van kleurselectie in meubelontwerp?

Kleurselectie kan belangrijk zijn in een commerciële omgeving, zoals een hotel. Krachtige kleuren en patronen werken goed bij meubelstukken die in openbare ruimten staan en intensief gebruikt worden. Vlekken zijn dan onvermijdelijk, maar vallen dankzij de kleurkeuze minder op. En het komt wederom neer op de functionaliteit en het beoogde gebruik. Bijvoorbeeld, een stoel die bekleed is met een lichte, ivoorkleurige zijden bekleding is moeilijk schoon te houden als deze in een hotellobby staat. Daarom is de kleurselectie zeer belangrijk.

Kom volgende week terug wanneer we dezelfde vragen aan het volgende lid van onze ontwerpjury stellen terwijl we de vele aspecten van ontwerp verder verkennen! Vergeet niet je eigen unieke icoon dat je hebt gecreëerd voor onze wedstrijd met ons te delen op Instagram en Twitter met de hashtag #RadissonBlu!

Tell us what you think