Een traditionele kerst in Rome

Rome, wie wil daar nou niet vakantie vieren? De Italiaanse hoofdstad is een geliefde bestemming die ook ’s winters niets te wensen over laat. Wat mag u tijdens een kerstbezoek aan Rome niet missen?

Kerstbomen kijken

Het klinkt wellicht niet zo spectaculair, maar dat is het wel: kerstbomen kijken. Rome zet graag prachtige bomen op even zo mooie locaties neer en kleedt de omgeving passend aan met twinkelende lichtjes. Er staan bijvoorbeeld mooie bomen bij het fraai verlichte Colosseum, bij de Spaanse Trappen en bij de bekende Sint-Pietersbasiliek. Ideaal voor in het fotoalbum!

Kerststallenfestijn

In Nederland ziet u nog wel eens een echt ouderwetse kerststal voorbij komen: een prachtig bouwwerkje dat het kerstgevoel meteen aanwakkert. In Rome doen ze er nog een schepje bovenop. In veel kerken staan volledige verzamelingen uitgestald die een lust voor het oog zijn. Wie goed zoekt, wordt beloond met complete kerstdorpen.

Roomse kerstmarkt

Kerstmarkten vallen weliswaar onder de specialiteit van onze oosterburen, maar in Rome kunnen ze er ook wat van. De populairste kerstmarkt is te vinden op het Piazza Navona. Vanzelfsprekend ontbreken talloze kraampjes met lokale en regionale kerstspecialiteiten niet – hetzelfde geldt voor talloze fonkelende lichtjes, een heerlijke sfeer en straatartiesten die het spektakel compleet maken.

Schaatsen met uitzicht

De rasechte Nederlander verwacht wellicht geen schaatsbaan in Rome, maar niets is minder waar. Sterker nog: een schaatsavontuur op de schaatsbaan is een echte aanrader. Met name de baan bij het imponerende Castel Sant’Angelo is een bijzondere ervaring. Terwijl u lekker over het ijs glijdt, waakt het verlichte kasteel over de baan. Daar kan menig schaatsbaan in eigen land niet aan tippen.

Kerstaankopen

Een reis naar Rome is niet compleet zonder een dagje of avondje shoppen. De stad telt zo veel winkels dat u al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig kunnen we u een aanbeveling doen: begin uw shopfestijn in Monti, de wijk die vlak bij het Colosseum ligt. In deze wijk ziet u weinig bekende winkelketens en juist veel winkeltjes en kleine boetiekjes. De Via del Boschetto alsook de Via Urbana tellen veel unieke winkeltjes. U vindt hier ook meer dan genoeg cafés en restaurants voor een hapje en een drankje.

Culinaire specialiteiten

Lekkerbekken en fijnproevers moeten beslist een bezoekje afleggen aan de Via Marmorata. In deze straat vindt u namelijk Volpetti, een speciaalzaak op het gebied van verfijnde delicatessen. Er is hier echt van alles te koop: van ambachtelijke slagersproducten tot chocolaatjes waar zelfs een Belgische chocolatier zijn hoed voor afdoet.

Een stukje Nederland

Geheel onverwacht, maar wel heel bijzonder: de nachtmis in de Friezenkerk, die net naast de Sint-Pieter ligt. ‘Friezenkerk’ is geen vertaling, maar de officiële naam van het bouwwerk: dit is namelijk een Nederlandse kerk. De nachtmis is een bijzondere gelegenheid die kerksgezinden zeker niet mogen missen.

Rome heeft nog heel veel andere prachtige bezienswaardigheden in petto voor reizigers die er hun kerst doorbrengen, maar met dit lijstje hebt u in ieder geval enkele aanknopingspunten. Het Radisson Blu es. Hotel, Rome vormt een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke kerstvakantie in de eeuwige stad.

Tell us what you think