Een stad met een groene ziel - Ljubljana

Ljubljana_Main_Photo

Ljubljana is een stad die verrast en verwachtingen overtreft. Het is klein in oppervlakte, maar enorm als het gaat om gastvrijheid en kwaliteit van leven. In een korte periode is er veel veranderd. En dat is een van de redenen dat Ljubljana de Europese Groene Hoofdstad van 2016 is geworden.

Ooit werd de stad gedomineerd door auto's, nu ligt de focus op openbaar vervoer, voetgangers en fietspaden. Het compacte centrum van Ljubljana is nu nagenoeg autovrij. Alleen de elektrische taxi's van Kavilir bieden ouderen, minder validen en moeders met kinderen gratis ritjes door de stad. Het succesvolle gevecht van Ljubljana tegen het verkeer is één reden waarom de Europese Commissie de stad uitriep tot Europese Groene Hoofdstad van 2016.

100% afvalvrij-strategie

Het is niet alleen het vervoer dat op de schop gaat in Ljubljana. De stad recyclet bijna tweederde van het afval en is de eerste Europese hoofdstad die zich ten doel heeft gesteld 100% afvalvrij te worden. De nieuwste innovatie in het centrum is een systeem van verzamelpunten dat afval ondergronds opslaat totdat het opgehaald kan worden. 53 ondergrondse containers voor papier, glas en verpakkingen zijn al in het centrum geïnstalleerd. En voor de komende jaren zijn er nog 40 gepland.

Wist u dat?

Ljubljana heeft de EU-doelstellingen voor 2020 als het gaat om recycling al met 10% overtroffen!

shutterstock_457319425

 © RossHelen / shutterstock.com

Ljubljana wordt zelfs nog groener

De karakteristieke groenvoorzieningen van de stad worden ook opgefrist, met behulp van burgers en verenigingen. De maatregelen om de stad groener te maken behelzen onder meer het planten van meer dan 2.000 bomen, het aanleggen van vijf nieuwe parken en ontwikkelingsgebieden bij de rivier de Sava. Sinds de groene aanpak begon, heeft de stad 80 hectare met nieuw onderhouden groenvoorzieningen gekregen. De Sloveense stad heeft zelfs in 2010 1.400 hectare van het gebied tot bos met speciale bestemming uitgeroepen, omdat het een waardevolle bron is voor het omzetten van CO₂.

Wist u dat?

Ljubljana beschikt over 542 vierkante meter openbare groenvoorzieningen per inwoner!

Ljubljana-Infographic-1024x739

© Mestna obcina Ljubljana

In contact met de natuur

Het aanbod voor toeristen is ook divers, zo kunt u de natuur beleven door fietstochten of een tochtje op een SUP-board te maken, of zelfs door een rondleiding te nemen op een Segway, door het mooiste park van de stad, Tivoli. De favoriete lokale attracties zijn de 'Library under the Treetops', bijkletsen op de oevers van de Ljubljanica, recreëren op de Rožnik of hiken op de Šmarna Gora. U kunt ook buiten de stad van de natuur genieten, want Slovenië is een land dat over een buitengewone natuurlijke diversiteit beschikt.

Wist u dat?

Experts hebben 161 vogelsoorten in Ljubljana geteld, waarvan er 86 op de Rode Lijst van bedreigde soorten staan. Het Tivolipark is de thuishaven van de meeste van die vogels!

Ljubljana_2

© Matej Kastelic / shutterstock.com

Wilt u zelf ervaren hoe groen Ljubljana en zijn omgeving is? Bezoek dan de Europese Groene Hoofdstad van 2016 en verblijf in het hart van het zaken- en winkeldistrict van de stad, in het Radisson Blu Plaza Hotel, Ljubljana.

Tell us what you think