Een bijzondere culturele reis door Boedapest

Wie voor het eerst een stad bezoekt, wil natuurlijk niet de hoogtepunten missen. Maak een snelle tocht langs deze ‘hotspots’ zodat je alles ziet en ook nog tijd overhoudt om de cultuur van de stad op te snuiven.

Boedapest staat bekend om de imponerende Burcht van Boeda, die boven de rivier uittorent. De burcht is prachtig om te zien en herbergt enkele van de mooiste plekjes van de stad. Binnen de verstevigde stenen verdedigingsmuren vind je allerlei leuke bezienswaardigheden. De burcht vormt dan ook het ideale startpunt van je culturele reis door de stad. De gebouwen mogen met recht bouwkundige kunstwerken worden genoemd waar je prachtige foto's van kunt maken. Neem je spullen mee en maak je klaar voor een indrukwekkend dagje uit. In deze gids vind je de bekendste delen van Boedapest. Zelfs als je maar een dag in deze stad verblijft, mag je deze bezienswaardigheden niet missen.

De gotische Matthiaskerk

Deze prachtige rooms-katholieke kerk, ook wel bekend als de Mátyás Templom, ligt in het hart van de oude binnenstad rondom de Burcht van Boeda. De hoge gotische muren staan er al meer dan 700 jaar. Het gebouw is niet alleen een huis van God, maar vormt ook het toneel voor concerten en er is een museum gevestigd. Maak een wandeling rondom en in de kerk en ga daarna door naar het Vissersbastion.

Het sprookjesachtige Vissersbastion

De puntige daken en brede boogramen van het Vissersbastion lijken zo uit een Disneyfilm te komen. Geen wonder dat het tot de populairste bezienswaardigheden van de stad behoort. Het bastion werd in de negentiende eeuw gebouwd ter ere van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Vanaf hier heb je uitzicht op de rivier de Donau en het Hongaarse parlementsgebouw. Op de heuvel waarop de Burcht van Boeda is gevestigd, stonden ooit zware verdedigingswallen. Die hebben echter flink geleden onder talloze oorlogen en bezettingen, waarna de burcht is gebouwd ter vervanging van een deel van de muur. Stap deze sprookjeswereld binnen en maak een volmaakte foto.

Labyrint van Boeda

Wie over de kasteelgronden van de Burcht van Boeda wandelt, verwacht nooit dat er onder de grond nog veel meer te zien is. Het Labyrint van Boeda wordt al honderdduizenden jaren gebruikt. Historici denken dat er in deze stenen tunnels ooit oermensen hebben gewoond, aangezien er hier prehistorisch gereedschap is gevonden. Later, in de elfde eeuw, woonden er in deze grotten mensen in uit het steen uitgehakte huizen. Tijdens oorlogen zochten ze hier bescherming. Tegenwoordig mag iedereen hier naar binnen om diep in de geschiedenis van Boedapest te duiken tijdens een verkenningstocht door de grotten en tunnels van het labyrint.

Sint-Stefansbasiliek

Heb je de Burcht van Boeda eenmaal gezien, dan mag je een aantal andere bezienswaardigheden zeker niet missen. De Sint-Stefansbasiliek is een waar neoclassicistisch wonder. Tijdens de bouw, die een halve eeuw in beslag nam, stortte een deel van het gebouw in, waardoor de kerkbouwers weer van voor af aan moesten beginnen. De basiliek behoort tot de hoogste gebouwen in Boedapest en is voorzien van prachtig gebrandschilderd glas en mooie, uit hout gesneden kerkbanken. Het gebouw is gewijd aan de eerste koning van Hongarije, Sint Stefan, die de lokale stammen tot het Christendom bekeerde. Er passen liefst 8500 mensen in en je kunt er tegenwoordig de gemummificeerde hand van Stefan zien!

Hongaars parlementsgebouw

Dit bouwwerk kun je onmogelijk over het hoofd zien. Het Hongaars parlementsgebouw imponeert en inspireert. Je bezoek aan Boedapest is pas compleet als je een foto van dit gebouw hebt genomen en er een rondleiding hebt gedaan. Het vormt een enorm bouwkundig meesterwerk. De reusachtige trappen leiden je naar boven, langs gouden pilaren met prachtige decoraties en muren vol fraaie beelden. Wie geïnteresseerd is in stijl en architectuur, mag dit gebouw niet missen.

Wil je het mooiste uitzicht op de leukste bezienswaardigheden, maak dan een rondvaart over de rivier. Wil je alles in weinig tijd zien, neem dan de RiverRide Floating Bus Tour. Eerst gaat de bus door de stad en daarna rijdt hij zo de Donau in. Deze bus kan namelijk ook varen!

Heb je nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan deze top 10 van toeristische bezienswaardigheden in Boedapest. Er is in deze stad ongelooflijk veel te doen en te zien. Of je nu een week of een weekend gaat, er is altijd wel een kamer vrij in het Radisson Blu Béke Hotel, Budapest.

Tell us what you think