Drie ijsbrekende oefeningen

Als vergaderingsorganisator is het belangrijk om te verzekeren dat de vergadering meteen goed begint. Hier kan een "ijsbreker" bij helpen. Een ijsbreker kan onder andere de sfeer verlichten, een gevoel van samenhorigheid creëren en het belangrijkste thema van uw vergadering of evenement introduceren.

 

Voordat u met een ijsbreker begint, is het belangrijk om te overwegen wat voor soort "ijs" er gebroken moet worden en wat de oefening moet promoten en bereiken. Is het doel het introduceren van de deelnemers en het creëren van een positieve sfeer meteen vanaf het begin?

 

Hier volgen drie voorbeelden van ijsbrekende oefeningen voor verschillende doeleinden. Deze kunnen eenvoudig uitgevoerd worden voorafgaand aan de vergadering, zowel binnen als buiten de vergaderzaal:

 

IJSBREKER: Mijn ochtend

Doel: de deelnemers introduceren en een positieve sfeer creëren

Tijd: ongeveer 5 - 7 minuten

Aantal mensen: +2

Uitvoering:

Vraag de deelnemers een willekeurige partner te kiezen

De partner vertelt over zijn/haar ochtend (van wakker worden tot nu). Hoe laat bent u opgestaan? Wat heeft u gegeten? Hoe bent u hierheen gekomen? Wat gebeurde er onderweg en wie was hierbij betrokken?

Herhaal de oefening een aantal keer met nieuwe partners, indien de tijd en stemming dit toestaan.

Het nieuw gerenoveerde Radisson Blu Hotel in Tromsø heeft genoeg ruimte voor ijsbrekende oefeningen, zowel binnen als buiten de vergaderzaal.

 

 

IJSBREKER: Dialoogkaartjes

Doel: een positieve sfeer creëren, de deelnemers introduceren en een korte voorbereiding van het vergaderonderwerp.

Tijd: ongeveer 5 - 15 minuten

Aantal mensen: 20-200

Materiaal: kaartjes met korte teksten geformuleerd als vragen, dit kan een mix van persoonlijke en professionele vragen zijn. Bijvoorbeeld: waar bent u nieuwsgierig naar? Waardoor zou u een klant van X worden? Van wie kunnen we nog leren?

 

Er moeten ongeveer 30 verschillende dialoogkaartjes voorbereid worden, afhankelijk van het aantal deelnemers. Dezelfde tekst kan herhaald worden, zodat 3-4 versies van dezelfde kaart gebruikt worden.

 

Uitvoering:

 

Geef elke deelnemer een kaartje

Vraag de deelnemers een willekeurige partner te kiezen en zichzelf voor te stellen

Vraag de deelnemers om de vraag op het kaartje te stellen aan zijn/haar partner en vice versa

Ruil met het kaartje van uw partner

Zoek een nieuwe partner en stel hem/haar de vraag op het kaartje, dit is dezelfde vraag als die u in de vorige ronde beantwoord heeft

Herhaal de oefening 4-5 keer in nieuwe paren, indien de tijd en de stemming dit toestaan

 

 

IJSBREKER: De wensenlijst

Doel: een algemeen beeld vormen van de verwachtingen van de deelnemers en conversaties tussen de deelnemers aanmoedigen

Tijd: ongeveer 10 - 20 minuten

Aantal mensen: 6-100

Materiaal: pen en papier voor alle deelnemers

Uitvoering:

 

Vraag iedereen om drie dingen op te schrijven die ze die dag graag willen leren

Vraag iedereen na 2-3 minuten om op te staan en een partner te zoeken. Ze moeten zichzelf nu introduceren en hun wensenlijst delen. Vraag iedereen na 3-4 minuten om een nieuwe partner te zoeken en herhaal de oefening.

Vraag iedereen om weer te gaan zitten. Vraag iedereen om groepen van 2-6 personen te vormen (of een aantal dat past bij het aantal deelnemers) en bespreek de wensenlijst. Geef ze vijf minuten om te achterhalen welke drie wensen het vaakst voorkomen.

Vraag 3-4 groepen om hun ervaring.

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ann Hansen, een vergaderorganisator, -leider en -consultant, concept+competence.

Tell us what you think