De mooiste marathons van Europa

Wie gaat hardlopen en de smaak echt te pakken krijgt, kan zich wagen aan de ultieme uitdaging: de marathon. Welke marathons in Europa zijn echt de moeite waard?

Records verbreken in Berlijn

De BMW Berlin Marathon is om meerdere redenen een echte aanrader voor marathonlopers. De Duitse hoofdstad behoort tot de boeiendste en mooiste steden van Europa. Bovendien is het gematigde Berlijnse weer ideaal voor marathonlopers, is het zo plat als in onze polders en treden er zo’n tachtig livemuzikanten langs de route op. Maar het mooiste van alles is nog wel dat de BMW Berlin Marathon ideaal is om records te verbreken. In de afgelopen twaalf jaar is het wereldrecord hier maar liefst zes keer verbroken. Dit jaar valt de marathon op 27 september.

Terug naar de oorsprong van de marathon

Neerlandici vermoeden wellicht dat ‘marathon’ van origine geen Nederlands woord is. Dat klopt, want het woord is rechtstreeks ontleend aan het Grieks. De Griekse mythologie leert ons dat de Griekse koerier Pheidippides na de slag bij Marathon in twee dagen tijd 240 kilometer te voet aflegde. Die prestatie hoeven moderne marathonlopers tijdens de marathon van Athene niet te evenaren. Wel volgt u een deel van Pheidippides’ route. Dit jaar wordt deze marathon op 8 november gehouden.

De grootste van allemaal

Marathons zijn er net als marathonlopers in allerlei soorten en maten. Er kan er echter maar een de grootste zijn en dat is de Virgin Money London Marathon, die in 2016 op 24 april wordt gehouden. Jaarlijks rennen er zo’n 40.000 man door de Londense straten terwijl ze door meer dan een half miljoen toeschouwers worden bejubeld en aangemoedigd. De tocht komt langs alle bekende bezienswaardigheden, van Buckingham Palace tot de Big Ben. In het centrum van Londen vindt u het Radisson Blu Edwardian, Hampshire, waar u heerlijk kunt verblijven.

Marathon op Nederlandse bodem

Berlijn, Athene, Londen… U zou bijna denken dat er op eigen bodem nagenoeg niets te beleven is. Gelukkig is er voor Nederlanders de marathon van Amsterdam. Vergeleken met de Virgin Money London Marathon is die in Amsterdam niet al te groot: er lopen doorgaans zo’n 16.000 man mee. De route brengt u langs bekende en minder bekende delen van Amsterdam en vormt daarom ook voor Nederlanders zeker een boeiende uitdaging. De marathon vindt dit jaar op 18 oktober plaats.

Lange loop voor beginners en gevorderden

Een marathon lopen is geen eenvoudige opgave en daarom mag er in deze lijst zeker geen instapmarathon ontbreken. De Airtricity Dublin-marathon is geliefd bij lopers die zich voor het eerst aan een marathon wagen, maar ook bij gevorderde lopers die een nieuw record willen behalen. De route voert u langs grote, open stukken met een lekker verkoelend briesje. Het is in Ierland prima marathonweer en onderweg krijgt u meer dan genoeg gelegenheid om een flesje water te pakken. Dit jaar wordt het evenement op 26 oktober gehouden.

Sportieve uitdagingen

Wat wilt u nog meer? U kunt uw favoriete sport beoefenen en tegelijk van het uitzicht genieten van de mooiste steden in Europa. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier hun perfecte marathon lopen.

Tell us what you think