De lekkerste gebakjes van Antwerpen

De lekkerste gebakjes van Antwerpen

Antwerpen wordt niet voor niks ‘ de Koekenstad’ genoemd. Eind negentiende eeuw hadden de grote Antwerpse patisseries een eigen verbruiksalon waar de Antwerpenaar kon smullen van het allernieuwste gebak.  Wie Antwerpen nu bezoekt kan dus op ontdekkingsreis door de stad op zoek naar de lekkerste ‘pateekes’.

croc noisette

De Croc’ Noisette – Bakkerij Lindts : Mille-Feuille met een mousseline crème van praliné

Begonnen als kleine bakkerij en  na 20 jaar nog altijd een warm aanbevolen referentie in Antwerpen voor patisserie, brood en chocoladecreaties. Bakkerij Lindts is de warme bakker wiens lekkernijen je zeker moet geproefd hebben. Dit luchtig gebak is een eigen creatie met een Lindtse toets.

choux with hazelnut cream

Delrey Antwerpen –  ‘Het Pagadderke’ - Soesje met een crémeux van hazelnoot en slagroom van praliné

Een soesje ook wel ‘chouke’ genoemd bestaat uit een basisdeeg die zelf met een hartige vulling kan gegeten worden. Delrey Antwerpen maakte een eigen versie: ‘het Pagadderke’, een Antwerps toetje om duimen en vingers van af te likken. Deze bakkerij pakt vaak uit met een ‘gebak van de maand’ waardoor je regelmatig  kan genieten van een nieuwe zoetigheid.

eclair

Pierre Marcolini: éclair met fondant chocolade, melkchocolade of koffie

De Belgische Pierre Marcolini is een begrip. Voor zijn zaak in Antwerpen greep hij terug naar zijn roots als banketbakker en drukte zijn stempel op de klassieke éclair. Bekend om zijn donkere kruidige chocolade en zijn innovatieve kronkels kan je in zijn Antwerps salon proeven van een éclair à la Marcolini.

cheesecake

Kleinblatt: de beste kaastaart van Antwerpen

Deze Joodse bakkerij emigreerde rond 1920 naar Antwerpen en staat  al 110 jaar in het vak. Het is een publiek geheim dat je hier de beste kaastaart van de stad kan snoepen. Ook de gezonde zoetebek kan hier terecht voor lactosevrije gebakjes en ander lekkers.

Verdraag je niet elk gebak even goed?Dan kan je bij biologische bakker Eugène terecht voor een glutenvrije tartelette.

teapot

Koffie & thee:

Een lekker gebakje gaat altijd hand in hand met een kopje koffie of thee. Daarvoor kan je terecht bij Cuperus, de oudste koffie en theebar van Antwerpen. Daar kan je zelf met koffie aan de slag en theeliefhebbers moeten zeker eens langsgaan bij Azumaya waar je kan genieten van traditioneel ingeschonken Japanse thee. Hoe je die thuis kan zetten leer je daar ook. Krijg je maar niet genoeg van het zoete Antwerpen? Elk jaar organiseert de stad ook een Chocoladeweek. Het perfecte verblijf vind je in Radisson Blu Astrid. De perfecte smulroute door Antwerpen vind je bij  visit Antwerp.

 © foto’s door opleiding fotografie Karel de Grote Hogeschool Antwerpen

Tell us what you think