Cultuur in Keulen

Dat Keulen onder Nederlanders een populaire vakantiebestemming is, is weinig verwonderlijk: de stad heeft voor cultuurliefhebbers heel wat in huis. Welke culturele hoogtepunten mag u echt niet missen tijdens uw verblijf in het Radisson Blu Hotel, Cologne?

De mens, sport en chocola

Cultuurliefhebbers zitten in Keulen helemaal goed. De stad kan namelijk bogen op een breed scala aan interessante musea.

Een daarvan is het Deutsches Sport und Olympia Museum. Hier komt u van alles te weten over de activiteit die de mens de mens maakt: sport. Uw reis door de sportgeschiedenis begint bij de activiteiten van de Grieken en loopt tot aan de huidige bewegingstrends. In het museum wacht u niet alleen informatie over sporten zelf, maar ook de parafernalia die sport zo leuk maken, van modelauto’s tot vlaggetjes en medailles.

Na uw verantwoorde bezoek aan het sportmuseum mag er best een iets minder gezond bezoekje volgen. Een bezoek aan het Keulse chocolademuseum is dan ook zeker aan te raden. Het museum bevindt zich pal aan de Rijn, op een klein eilandje. In dit museum leert u van alles over deze heerlijke delicatesse. Wist u bijvoorbeeld dat de geschiedenis van de mens en zijn liefde voor cacao al vier millennia telt?

Geheimen uit het verleden

De Duitse geschiedenis kent hoogte- en dieptepunten. Een zwarte bladzijde uit die geschiedenis vindt u in het EL-DE-Haus, dat volledig is gewijd aan de geheime staatspolitie van Duitsland ten tijde van het nationaalsocialisme: de Gestapo.

In het EL-DE-Haus ziet u hoe de Gestapo de maatschappij in het gareel hield en van welke machtsmiddelen de dienst misbruik maakte. U ziet met eigen ogen een van de drijvende krachten achter het Duitse propaganda-apparaat, compleet met geheimen die eigenlijk tot in de eeuwigheid achter slot en grendel hadden moeten blijven liggen. Wie de donkere kant van een verdwenen overheid wil zien, is hier aan het juiste adres.

Een ongeëvenaard uitzicht

Wie Keulen zegt, noemt in dezelfde adem de Kölner Dom. Dit imposante bouwwerk behoeft geen aanbeveling. Maar wist u ook dat u helemaal naar de top van dit huis van God kunt?

Als u de toren wilt beklimmen, moet u niet bij de hoofdingang zijn. Aan de zijkant van de kerk vindt u een ingang naar de kelder, waar u voor een paar euro een kaartje naar de top koopt. Let wel: in een kerk zo oud als de Kölner Dom is geen lift aanwezig. U zult de toren van zo’n 150 meter zelf moeten beklimmen via de wenteltrap. De tocht naar boven is echter zonder meer de moeite waard, want nergens anders in Keulen vindt u zo’n prachtig uitzicht op de stad, de Rijn en de omgeving.

Een binnenstad van wereldklasse

Staat u bij de Dom, dan bent u zo bij de Kölner Altstadt, de historische binnenstad van Keulen. De bonte huizen staan schots en scheef naast elkaar en herinneren bezoekers aan het levendige verleden van de stad. U ziet kleurrijke gevels en wandelt door gezellige kronkelstraatjes, waar u een goed beeld krijgt van het Keulen van honderden jaren geleden.

Tell us what you think