5 geheimen over Polen

Na de toetreding van veel Oost-Europese landen tot de EU is natuurlijk ook het toerisme in deze landen aan een opmars begonnen. Met Polen voorop. Dit veelzijdige land heeft werkelijk elke bezoeker iets te bieden: prachtige landschappen in de bergen, ontspannen zeegeluiden aan de Oostzeekust en een adembenemende dieren- en plantenwereld. Het aantal dier- en plantensoorten is in Polen in vergelijking tot andere EU-landen het hoogst, zo leven hier nog dieren die in grote delen van Europa al uitgestorven zijn. Om uw volgende vakantie in Polen perfect te maken zijn hier vijf geheimen, die u niet mag missen.

 

De Poolse woestijn

Wie had gedacht dat in Polen zelfs een woestijn te vinden is? De Błędów-woestijn ligt tussen de plaatsen Błędów en Klucze en heeft een oppervlakte van ongeveer 32 km². Daarmee is deze woestijn zelfs het grootste zandgebied in het Europese binnenland. Zowel in de ochtend- als avondschemering heerst in de Błędów-woestijn een unieke ambiance die u gezien moet hebben.

Wroclaw old town panorama

 

Panorama van Racławice in Wrocław

Het panorama van Racławice is een van de grootste schilderijen ter wereld. Op 1710 m² is de slag bij Racławice in het jaar 1794 weergegeven en de overwinning van Poolse opstandelingen van het Russische leger. Negen schilders werkten samen negen maanden aan dit sublieme werk, dat tegenwoordig in een speciaal ontworpen, rond gebouw hangt en vanaf meerdere podia en uitzichtpunten te bewonderen is. Tot de vele bezoekers van het schilderij behoorden vooraanstaande figuren als paus Johannes Paulus II en de vorige koningin van Nederland, Beatrix.

 

Strandvakantie in Brzeźno, Gdansk

Polen heeft prachtige stranden en kan zich meten met de Zuid-Europese vakantielanden. De bekendste badplaats van Polen is Sopot, waar veel zonaanbidders graag naar toe gaan. Veel rustiger, soms zelfs bijna leeg, is het strand van stadsdeel Brzeźno in Gdansk. Zand, zover het oog reikt, de kalme Oostzee aan uw voeten en vooral: rust. Wie echt wil ontspannen zonder het strand met veel andere toeristen te moeten delen, is hier op het juiste adres. De perfecte plaats voor een combinatie van een stad- en strandvakantie!

Market square in Cracow by night

 

Ondergronds Krakau

Krakau staat bekend als een van de mooiste steden van Polen. Sinds 1978 staat de stad met 140 kerken, 70 paleizen en 5.000 bewaard gebleven woningen al op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is het een beschermd monument. De belangrijkste plek van de stad is zonder twijfel de Grote Markt, waar het monument van de Poolse nationaal dichter Adam Mickiewicz staat. Maar ook onder de stad valt van alles te ontdekken. Onder de Grote Markt van Krakau bevindt zich een uniek archeologiemuseum, dat op een oppervlakte van 6000 m² een beeld geeft van het leven in de middeleeuwen.

 

Vanaf de “toren van Stalin” over Warschau uitkijken

Warschau heeft zich in de afgelopen jaren tot een moderne metropool ontwikkeld. U kunt er van een uitzicht genieten over de stad met 1,7 miljoen inwoners. Dat kan het beste vanaf het uitkijkpunt van het Paleis van Cultuur en Wetenschap, dat Stalin destijds aan de stad schonk, en wat met gemengde gevoelens aanvaard werd. De bevolking van Warschau is tot op de dag van vandaag niet blij met het gebouw, maar de weg naar boven is toch de moeite waard. Het bijna eindeloze uitzicht is adembenemend.

Tell us what you think